Kunstenaar Stanley Brouwn (1935-2017) overleden.

Op donderdag 18 mei is conceptueel kunstenaar Stanley Brouwn overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Of eigenlijk ‘stanley brouwn’, omdat hij zijn naam nadrukkelijk zonder hoofdletters geschreven wilden zien.

Rondom de kunstenaar hangt enige mysterie, hij deed niet aan interviews en gaf na 1972 alleen nog zijn geboortejaar prijs. Ook gaf hij geen toestemming zijn werk af te beelden; in de catalogus van de Rabo Kunstcollectie zijn dan ook twee lege pagina’s te zien met op enkel de tekst; ‘Op verzoek van de kunstenaar worden geen biografische gegevens of afbeeldingen van zijn werk gepubliceerd.’

De Nederlander van Surinaamse afkomst woonde en werkte vanaf 1957 in Nederland en werd bekend door het werk ‘’This Way Brouwn’’. Het werk bestond uit richting-aanwijzingen die hij tijdens wandelingen aan voorbijgangers vroeg en vastlegde op geluidsband of in tekening. Vanaf dat moment vormde afstand en maat de leidraad in zijn oeuvre. Hij zette zich af tegen het normale metrieke stelsel en een samenleving waarin de betekenis van afstand minder relevant werd. Hij ontwikkelde als tegenbeweging een maatsysteem, waarbij zijn eigen lichaam en bewegingen de basis werden.

Bijvoorbeeld; een el, een stap en een voet, gebaseerd op zijn eigen lichaam. Werken waarvan het misschien even duurt voordat je de werkelijke schoonheid er van ziet, maar die ook voor een jonge generatie kunstenaars erg belangrijk zijn geweest. Eind jaren zestig begon de kunstenaar met het aankopen van een vierkante meter grond in ieder land op aarde. Zijn gesteldheid op privacy en persoonlijke kern vormde een contradictie en maakte zijn werk verrassend.

Zijn overlijden stemt nog om andere redenen tot nadenken. Wie vraagt er nog ooit de weg? En wie begrijpt nog écht wat 'privacy' inhoudt? Stanley Brouwn wist het.

Rabobank Kunstcollectie heeft een paar prachtige werken in de collectie die goed laten zien waar het oeuvre van Brouwn om draaide. Onderstaand een afbeelding van het werk ‘1 step x 1 ell x 1 foot’ uit 1999.

Bron: de Volkskrant, NRC

Contact

Rabo Art Collection

Postal Address UC 075
P.O. Box 17100
3500 HG Utrecht
The Netherlands