The Incredible Shrinking man; Kunstenaar Arne Hendriks een maand lang in de Inspiratiezone

Groei, groter worden dat is iets positiefs, zo leren wij al vanaf jongs af aan. Kunstenaar Arne Hendriks onderzoekt al acht jaar hoe het dat komt en draait het om: Wat als we niet steeds groter en langer zouden worden; maar zouden krimpen?

Banking for Food: Wat is slim gebruik van natuurlijk en menselijk kapitaal?

Banking4Food innovationcentre, Rabo Foundation en Kunstzaken vroegen Hendriks aan zijn onderzoek te werken tijdens Rabo Foodmaand. Hendriks verplaatst zijn atelier tijdelijk naar de Inspiratiezone in de Plint en zal daar aan de grote houten tafel aan het werk zijn. Hij nodigt alle medewerkers uit om daar met hem in gesprek te gaan rond de vraag: What is smart use of natural and human resources in food.

Nederlanders hebben het minst efficiënte lichaam

“Een kleinere mens heeft immers minder behoefte aan energie, ruimte en voedsel”, vertelt Hendriks. “Nederlanders zijn momenteel de langste mensen ter wereld. Sinds het midden van de 19e eeuw zijn we gemiddeld 20cm langer geworden. Dat is een toename van 12%. Hendriks: “Sinds 2010 onderzoek ik binnen het ‘speculatieve’ project The Incredible Shrinking Man of de mens kleiner zou kunnen worden. In een tijd waarin we ons zorgen maken over slinkende grondstoffen, een groeiende wereldbevolking en een sterk onder druk staande ecologie kunnen we rustig stellen dat het Nederlandse lichaam het minst efficiënte lichaam is.”

Duurzame relatie met planeet

The Incredible Shrinking Man verzamelt, combineert en publiceert argumenten uit verschillende disciplines die ons verlangen naar groot zou kunnen doen omslaan naar een verlangen naar klein. Centraal daarin staat de gedachte dat we een situatie van overvloed tegemoet kunnen krimpen, niet door aanbod te verhogen maar door vraag te verkleinen. Zo’n gedachte lijkt in te gaan tegen de huidige economische obsessie met continue groei maar is dat ook zo? Kan kwaliteit de plaats innemen van kwantiteit? Is een duurzame relatie met de planeet uiteindelijk niet veel rendabeler?

Contact

Rabo Art Collection

Postal Address UC 075
P.O. Box 17100
3500 HG Utrecht
The Netherlands