‘Begrijp je lichaam’ genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2013

Het project Begrijp je lichaam, een van de projecten van Rabobank Foundation, is genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2013 in de categorie: Durven. De winnaar wordt bekend gemaakt op 9 september a.s. in de Efteling. Minister Bussemaker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt de prijs uit.

Begrijp je Lichaam is een map met eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten. Met de map kunnen huisartsen en andere professionals in de zorg of preventie hun voorlichting beter afstemmen op laaggeletterde patiënten.

In Nederland hebben nog steeds 1.1 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Daarnaast missen deze mensen vaak basiskennis over hun eigen lichaam, over veelvoorkomende klachten en over behandelmethoden. Hierdoor begrijpen zij vaak minder goed wat de huisarts zegt en waarom er bepaalde adviezen worden gegeven. Ook durven zij minder vragen te stellen en durven ze soms niet te zeggen dat ze niet begrijpen wat de huisarts bedoelt. Dit kan leiden tot misverstanden. Met Begrijp je Lichaam spreken laaggeletterde patiënten en huisartsen dezelfde taal. Begrijp je lichaam is ontwikkeld in samenwerking met laaggeletterden, huisartsen en praktijkondersteuners. Zij gaven advies over de inhoud en opzet van de map en testten het materiaal uit. Initiatiefnemers en ontwikkelaars van Begrijp je lichaam zijn het CBO, de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap, Stichting Expertise Centrum ETV.nl, Pharos en Stichting Lezen & Schrijven.

Meer informatie

Voor meer informatie over Begrijp je lichaam:

http://www.nigz.nl/index.cfm?act=winkel.detail&pid=425

Contact

Rabobank Foundation

Office Address Croeselaan 18
3521 CB Utrecht
The Netherlands
Postal Address P.O. Box 17100, UC 079
3500 HG Utrecht
The Netherlands
Telephone +31 (0)30 216 2333

Stem nu!

Vind je dat Begrijp je lichaam ook de Nationale Alfabetiseringsprijs 2013 verdiend? Stem dan nu via: