Eerste concrete opbouwprojecten Filipijnen

Rabo Share4More opende in november de hulpactierekening, zodat medewerkers van de Rabobank, via het medewerkersfonds, een steentje kunnen bijdragen voor wederopbouwprojecten in het rampgebied op de Filipijnen. Inmiddels is er al meer dan €11.000 verzameld. De financiële steun wordt voor 100% besteed aan wederopbouwprojecten van de partners van Rabobank Foundation. De eerste concrete hulpvragen zijn inmiddels duidelijk.

Ondanks de beperkte contactmogelijkheden en de riskante omstandigheden, heeft een lokale partner (PCF) enkele coöperaties in Leyte bezocht en een goede inventarisatie kunnen maken. Uit dit rapport zijn de eerste concrete hulpvragen voor wederopbouwprojecten naar voren gekomen.

National Federation of Cooperatives for Persons with Disability (NFCPWD)

De NFCPWD (1998) is een Filipijnse federatie die bestaat uit 15 coöperaties die geheel gerund worden door gehandicapten. In totaal zijn er 1.500 leden. De doelstelling van NFCPWD is om duurzame werkgelegenheid te creëren voor gehandicapten en hun maatschappelijke positie te verbeteren. Dit doen zij o.a. door het produceren van stoelen en schoolbankjes voor het ministerie van onderwijs in de Filipijnen.

Rabobank Foundation steunt NFCPWD door het verstrekken van leningen voor het opzetten van de productie. Deze relatie bestaat al vijf jaar. Er zijn inmiddels vier concrete hulpvragen voor wederopbouwprojecten bij coöperaties van de NFCPWD in de buurt van Tacloban. Deze zijn ernstig getroffen zijn door de tyfoon. De gehandicapte leden van deze coöperaties zijn hun huizen en werkplaatsen kwijt of deze zijn beschadigd.

Het gaat hierbij om de volgende coöperaties:

 • Tacloban Persons With Disability Multi Purpose Cooperative
  In het oosten van de regio Oost Visayas zijn 33 coöperatieleden hun huis en werkplaats verloren. Deze regio is één van de zwaarst getroffen gebieden. Voor de wederopbouw daarvan is een bedrag nodig van ten minste €150.000. Een groot gedeelte hiervan wordt gefinancierd door een Duitse partnerorganisatie.
 • Association of disabled persons in Iloilo Multi Purpose Cooperative
  131 leden in West Visayas hebben een bedrag nodig van €2.370,37 voor het herstellen van hun huizen en het repareren of vervangen van hun werkmateriaal.
 • New Hope Multi Purpose Cooperative
  In Legaspi City (Albay, Bicol Regio, Luzon) is de schade beperkt gebleven. Met een bedrag van €925,93 kan de bestaande werkplaats voor 32 leden gerepareerd worden.
 • Amcha Multi Purpose Cooperative
  Voor de 162 leden van deze coöperatie in Toledo City Cebu, zal er een geheel nieuwe werkplaats geconstrueerd moeten worden. Daarnaast moeten ook de huizen en het werkmateriaal vervangen of gerepareerd worden. Totaal is daar €20.333,33 voor nodig.

Het is duidelijk dat er dus grote behoefte is aan wederopbouw. Jij kunt daar nog steeds bij helpen.

Bijdragen
Medewerkers kunnen nog steeds doneren. Het rekeningnummer voor hulpacties is: NL65 RABO 0153 6803 50 t.n.v. Share4More inzake hulpactie (let op: het rekeningnummer voor hulpacties is anders dan het nummer voor reguliere donaties).

Contact

Rabobank Foundation

Office Address Croeselaan 18
3521 CB Utrecht
The Netherlands
Postal Address P.O. Box 17100, UC 079
3500 HG Utrecht
The Netherlands
Telephone +31 (0)30 216 2333