Rabobank steunt campagne DementieEnDan

Dementie is een maatschappelijk probleem dat iedereen raakt. Daarom steunt de Rabobank de landelijke campagne DementieEnDan van 20-29 september.

De campagne is een initiatief van Ireen van Ditshuyzen en Stichting Beeldkracht. Onderdelen zijn filmvertoningen in Alzheimer Cafés, lesmateriaal voor scholen en universiteiten, een debat met zorgverzekeraars en een documentaire tweeluik. Het doel is dat we meer te weten komen over de ziekte, de gevolgen ervan en aandacht hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen.

TV-documentaire

In de campagneweek zendt de AVRO op 23 en 24 september het documentaire tweeluik ‘DementieEnDan’ uit van Ireen van Ditshuyzen. Het programma begint om 21.00 uur op Nederland 2. De documentaire volgt vijf mensen met dementie 2 jaar lang in hun dagelijkse leven. Ook in gesprekken met een adviseur op de bank. De Rabobank Foundation heeft deze documentaire mede mogelijk gemaakt en ervoor gezorgd dat delen van de documentaire worden gebruikt als lesmateriaal in opleidingen voor adviseurs van de Rabobank.

Vaak probeert iemand te verhullen dat hij (beginnende) dementie heeft. Ook familieleden vinden het een moeilijk onderwerp.

Bespreekbaar maken

De Rabobank Foundation heeft met Stichting Beeldkracht en Alzheimer Nederland een bewustwordingsprogramma ontwikkeld om dementie en de gevolgen bespreekbaar te maken in de lokale samenleving. Dit programma kunnen lokale Rabobanken inzetten. Het bestaat onder meer uit drie workshops: dementie & financiële en juridische aspecten, dementie & arbeid en dementie & omgevingsgerichte aanpak. Tijdens de campagneweek organiseren al enkele lokale Rabobanken een bijeenkomst met onderdelen uit dit programma: ‘Vanuit Rabobank Amsterdam organiseren wij een workshop omdat dit een heel relevant, actueel maatschappelijk thema is dat raakt aan onze primaire dienstverlening. ‘Onze boodschap is positief: Regel het vandaag zodat je je morgen ‘gewoon’ weer kan richten op de dingen die het leven verrijken’, aldus Carlos van Ree, coöperatie-adviseur bij Rabobank Amsterdam.

Brochure Samen Bankieren

De Rabobank wil dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig en veilig kan bankieren. En dat haar dienstverlening aan klanten met (beginnende) dementie en hun partners goed mogelijk verloopt en aansluit bij de persoonlijke situatie. In overleg is een aantal beschermingsmaatregelen mogelijk, zoals het verlagen van de paslimiet. Lees meer in de brochure ‘Samen Bankieren’ of maak een afspraak met uw Rabobank.

Dementie: cijfers

Vanaf de leeftijd van 65 jaar ontwikkelt ongeveer 5% van de mensen dementie. Boven de 80 jaar komt deze ziekte bij ongeveer 20% van de mensen voor. In Nederland verdubbelt het aantal mensen met dementie van 250.000 nu naar 500.000 in 2050.

Contact

Rabobank Foundation

Office Address Croeselaan 18
3521 CB Utrecht
The Netherlands
Postal Address P.O. Box 17100, UC 079
3500 HG Utrecht
The Netherlands
Telephone +31 (0)30 216 2333
Ton en Carry