de Rabo Canon

Tijdslijn NL Menu sluiten
terug Bieden van een solide basis
terug
Bieden van een solide basis

Coöperatieve zelfredzaamheidSolide basis

Hoe kan een bank die werd opgericht door boeren die bij andere banken geen krediet konden krijgen, uitgroeien tot een van meest solide banken ter wereld? Een antwoord op die vraag schuilt in ieder geval in de coöperatieve spaarzaamheid van de bank. Het kernvermogen van de bank kon in ruim honderd jaar tijd uitgroeien tot maar liefst ruim 33 miljard euro (2014). Dit vermogen kon vrijwel geheel worden opgebouwd door het niet uitkeren, maar reserveren van de winst. De hoge kredietwaardigheid heeft voor de bank nog een niet onaantrekkelijk bijverschijnsel, namelijk dat zij op de internationale kapitaalmarkt tegen gunstigere tarieven dan andere banken geld kan lenen.

In de jaren '80 van de vorige eeuw voert de Rabobank de kruislingse garantieregeling in. Hiermee zijn de vermogens van de lokale banken, Rabobank Nederland en enkele deelnemingen aan elkaar gekoppeld. Met deze regeling zijn de deelnemers aansprakelijk voor elkaars verplichtingen. Door de kruiselingse garantieregeling beschouwen de toezichthouders de Rabobank Groep als één geheel.

De solide financiële koers van de Rabobank keert zich aan het einde van het eerste decennium van de 21ste eeuw nog steeds uit. De Rabobank Groep heeft in haar bestaan nog nooit verlies gemaakt. Zelfs tijdens de wereldwijde bankencrisis die de financiële wereld op haar grondvesten doet schudden blijft de Rabobank de hoogst gewaardeerde private bank ter wereld.

lokale voorbeelden