de Rabo Canon

Tijdslijn NL Menu sluiten
terug Bieden van een solide basis
terug
Bieden van een solide basis

De Rabobank als spaarbankAppeltje voor de dorst

Sparen is vanouds een belangrijke pijler onder de Boerenleen- en Raiffeisenbanken. Na de Tweede Wereldoorlog zijn spaargelden hard nodig voor de financiering van investeringen, die op hun beurt weer noodzakelijk waren voor de opbouw van Nederland. Om de nationale deugd van het sparen te bevorderen werd in 1947 de Nationale Spaarraad opgericht. Daarnaast ontwikkelen de twee boerenleenbankenorganisaties eigen spaaracties voor de jeugd en voor volwassenen. Ook bouwen zij het collectief schoolsparen uit. In de jaren zeventig komen er campagnes met een voorlichtend karakter, naast de traditionele cadeaus voor trouwe èn nieuwe spaarders. Inmiddels heeft het traditionele spaarbankboekje plaatsgemaakt voor moderne varianten met veelzeggende namen als DoelSparen en de RegenboogRekening.

Voor de Rabobank is spaargeld een van de fundamenten onder haar bestaan. Met spaargeld kunnen immers klanten worden gefinancierd die een zakelijk krediet of een hypotheek voor een woning willen afsluiten. Maar aan sparen zit ook een belangrijke maatschappelijke component. Want het tegenovergestelde van sparen is rood staan. En dat is in de huidige consumptiemaatschappij een steeds groter maatschappelijk probleem, met name onder jongeren. Steeds meer jongeren geven meer geld uit dan ze binnen krijgen. Inmiddels heeft een op de drie jongeren te maken met een financiële schuld.

Al sinds de jaren zestig ontplooit de Rabobank initiatieven om jongeren wegwijs te maken in hun financiële huishouding en te stimuleren te gaan sparen. Lesprogramma's als 'Tussen duim en wijsvinger' en Van schelp tot cheque' hebben inmiddels een eigentijdse opvolging met de internetsite B.O.E.G. (Baas over eigen geld). Deze interactieve site informeert jongeren over geld, verstrekt ze tips en helpt ze een spaarplan te maken. Voor kinderen van zes tot elf jaar is er de KidsGeldWijs App.

lokale voorbeelden