de Rabo Canon

Tijdslijn NL Menu sluiten
terug Bieden van klantparticipatie
fgle
terug
Bieden van klantparticipatie

De Rabobank dichtbijIn de huiskamer

Het basisidee van de Rabobank is eenvoudig: financiële dienstverlening toegankelijk maken voor iedereen. Dus ook op het platteland. Dat leidt tot het ontstaan van boerenleenbanken. Tot het midden van de vorige eeuw kennen veel boerenleenbanken alleen de functie van kassier. Vaak is dat een dorpsonderwijzer of een landbouwer. De kassier doet de bankadministratie naast zijn gewone werk. Zijn huiskamer of keuken dient als bankkantoor, dat in de beginjaren slechts een paar uur per week 'geopend' is.

Door toenemende wet- en regelgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en de veranderende levensstijl van de Nederlander professionaliseren de boerenleenbanken. De bank verhuist naar een eigen pand in de dorpskern, verruimt de openingstijden en vergroot het dienstenpakket. En er is meer personeel nodig. Vrijwel elk dorp of stad telt wel een Raiffeisenbank of Boerenleenbank. En soms zelf allebei. Na hun fusie in 1972 heeft de Rabobank met ruim 1100 lokale banken en meer dan 3000 vestigingen het grootste kantorennet van alle Nederlandse banken.

Altijd dichtbij

In de jaren zestig en zeventig wordt het loon niet langer contant uitbetaald, maar naar een bank- of girorekening overgeboekt. Veel Nederlandse gezinnen openen een privérekening bij de lokale (Rabo)bank, die daarnaast ook andere financiële producten gaat aanbieden. In de jaren tachtig begint de opmars van de pinpas als betaalmiddel. Hiermee kunnen klanten terecht bij geld- en betaalautomaten. Contant geld op zak is niet langer nodig en klanten komen daarom steeds minder naar de bank. Het aantal lokale banken en vestigingen neemt daarom af. Het bankbezoek vermindert nog verder met de intrede van het elektronische bankieren, rond het jaar 2000. Met de virtuele bank biedt de Rabobank haar klanten de mogelijkheid zelf thuis op elk gewenst moment de bankzaken te regelen. En via speciale applicaties voor zijn mobieltje heeft de klant de Rabobank letterlijk onder handbereik. Van de huiskamer van de kassier tot de bank in je eigen huiskamer: de Rabobank is al 120 jaar steeds dichtbij haar klanten.

lokale voorbeelden