de Rabo Canon

Tijdslijn NL Menu sluiten
terug Bouwen aan een duurzame samenleving
terug
Bouwen aan een duurzame samenleving

Coöperatief dividendMeer dan geld alleen

Vroeg in het bestaan van de boerenleenbanken rijst de gedachte dat met de opbrengsten van de coöperatie de lokale gemeenschap versterkt kan worden. In 1904 wordt in Horn (Limburg) al een fonds voor de maatschappelijke noden opgericht, dat wordt gefinancierd met een deel van de winst van de lokale boerenleenbank.

Het coöperatief dividend hoort bij de Rabobank. Een deel van de winst wordt teruggegeven aan de gemeenschap. De leden bepalen de bestemming, want die zijn niet alleen lid van de bank maar komen ook uit de lokale samenleving waarin de bank investeert. Het dividend komt op de meest uiteenlopende initiatieven en bestemmingen terecht. Variërend van steun aan een huisartsenpraktijk in Zeeland die dreigt te verdwijnen, tot een speciaal Landschapsfonds in Brabant of een project waarin stadse schoolkinderen op bezoek gaan bij de boer.

Anders dan de naam wellicht doet vermoeden beperkt het coöperatief dividend zich niet tot louter financiële ondersteuning. Het dividend kan op tal van verschillende manieren worden 'uitgekeerd'. Van het beschikbaar stellen van vergaderruimtes van een bank tot het aanbieden van financiële kennis en expertise door medewerkers. Vooral dat laatste levert vaak grote meerwaarde op. Daar weten ze in Emmeloord van mee te praten. Medewerkers van de afdeling Control van de lokale bank lichtten de financiële administratie van de zorgboerderij eerst door, waarna een medewerker van een andere afdeling spontaan aanbood om penningmeester van de zorgboerderij te worden.

lokale voorbeelden