de Rabo Canon

Tijdslijn NL Menu sluiten
terug Bouwen aan een duurzame samenleving
terug
Bouwen aan een duurzame samenleving

Pater van den ElsenDe Brabantse Raiffeisen

Gerlacus van den Elsen (1853-1925) is een boerenzoon die op 16-jarige leeftijd toetreedt als Norbertijn van de Abdij van Berne in Heeswijk. Na zijn priesterwijding gaat hij zich meer en meer met sociale vraagstukken bezighouden. Hij trekt zich het lot aan van de arme boerenbevolking die zwaar getroffen wordt door de heersende agrarische crisis.

Pater G. van den Elsen sierde de voorpagina van 'De Katholieke Illustratie' van 15 februari 1919.

Hij strijdt voor betere rechten van de boeren en ijvert voor godsdienstige en sociale vorming. De 'boerenapostel' is in 1896 medeoprichter van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) en twee jaar later (1898) van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank (CCB). Jarenlang bereist hij het Brabantse platteland om de notabelen aan te zetten tot het oprichten van een lokale boerenleenbank. Maar hij is niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen met de administratie van de opgerichte banken.

'Handleiding voor het Beheer en de Boekhouding der Boerenleenbanken' van pater G. van den Elsen

Zijn motto? 'Wie een beter leven wil, moet zich organiseren'. Van den Elsen ziet de boerenleenbanken meer nog als een maatschappelijke dan als een financiële instelling. Of, zoals hij het zelf verwoordt als een instrument om '...den woeker te weren, den landman in zijn nood bij te staan, maar ook spaarzaamheid, naastenliefde, arbeidzaamheid en matigheid te bevorderen...'.

De woorden komen anno 2015 wellicht wat ouderwets over, maar de denkbeelden van Van den Elsen staan vandaag de dag nog steeds als een huis. De Rabobank wil onverminderd bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving in economische, sociale en ecologische zin.

lokale voorbeelden