Klantenfilm: 'Als je in bijzonder beheer komt…'

In de film 'Als je in bijzonder beheer komt…' vertellen vijf ondernemers van middelgrote bedrijven wat hen overkwam nadat zij vernamen dat zij 'in bijzonder beheer' kwamen: hoe zij het hebben ervaren, de schrik, de emoties en het soms moeilijke proces. Deze compilatie van tien minuten geeft een beeld van het traject dat klant en bank met elkaar doorlopen.

Wanneer het financieel bergafwaarts gaat met een onderneming, zijn daar doorgaans diverse signalen voor. Toch komt de aankondiging dat een bedrijf overgaat naar bijzonder beheer vaak hard aan. Het gevoel de regie over het eigen bedrijf te verliezen, heeft een grote impact op de ondernemer, zijn gezin en de medewerkers. Dat geeft soms een gevoel van schaamte of 'dat je de enige bent die dit overkomt'. Onterecht, want op dit moment bevinden zich alleen al bij Rabobank een kleine 23.000 bedrijven in zo'n traject.

Achterhalen van oorzaken

Juist in een situatie als deze tellen ondernemerskwaliteiten, doorzettingsvermogen én een realistische blik op de toekomst. Het begint met het achterhalen van de oorzaken waardoor een onderneming in bijzonder beheer is geraakt. Daarna volgt een stevig plan van aanpak waarbij de klant als ondernemer zijn rol moet pakken, uiteraard gesteund door de bank. Dit is altijd maatwerk, waarbij de bank haar financiële expertise, sectorkennis en contacten inbrengt.

Onafhankelijk klankbord

In de intensieve periode van bijzonder beheer kan ondersteuning door een externe adviseur uitkomst bieden. Veel ondernemers hebben goede ervaringen met zo'n onafhankelijk klankbord. Doel van alle betrokkenen is om de onderneming weer in gezond commercieel vaarwater te brengen. Dat lukt in gemiddeld twee van de drie gevallen. Lukt het niet om het bedrijf te redden, dan volgt de moeilijke stap naar bedrijfsbeëindiging. Ook hierbij geldt dat de bank dit op de meest zorgvuldige en respectvolle wijze wil begeleiden.

De ondernemers in deze film hebben besloten hun ervaringen te delen om collega-ondernemers in deze situatie op weg te helpen en om bankmedewerkers bewuster te maken van de impact van hun besluiten. De Rabobank heeft groot respect voor de bereidheid en openhartigheid van deze ondernemers.

De bank heeft deze film laten maken voor iedereen die in bijzonder beheer is gekomen, dreigt te komen, of zich hiervan – om welke reden dan ook – een realistisch beeld wil vormen.

Als je in bijzonder beheer komt…