de Rabo Canon

Tijdslijn NL Menu sluiten

Raiffeisen: Het idee

De Rabobank is aan het einde van de 19e eeuw begonnen als een verzameling van kleine lokale boerenleenbanken. Hun coöperatieve structuur en lokale verbondenheid zijn gebaseerd op het idee van Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888). scroll omlaag

Friedrich Wilhelm Raiffeisen:het idee

Raiffeisen wil de armoede onder de boerenbevolking bestrijden. Zijn idee: je bestrijdt armoede het beste door mensen te helpen om zichzelf te helpen. Zijn oplossing: de kredietcoöperatie. Dat is het idee dat ten grondslag ligt aan de Rabobank.

'Je bestrijdt armoede het beste door mensen te helpen om zichzelf te helpen'

  • 1864

    Burgemeester Raiffeisen vormt in Heddesdorf (Duitsland) zijn liefdadigheidsvereniging om tot een kredietcoöperatie.

  • 1866

    Raiffeisen publiceert een boek dat zijn uitgangspunten voor een coöperatieve boerenleenbank bevat.

  • 1895-1897

    De eerste coöperatieve boerenleenbanken ontstaan in Nederland naar voorbeeld van Raiffeisen.

delen

Friedrich Wilhelm Raiffeisen Het idee

Heddesdorf, 1864. Burgemeester Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) trekt zich de armoede van de dorpsbewoners persoonlijk aan en besluit daaraan iets te doen. Zijn idee: je bestrijdt armoede het beste door mensen te helpen om zichzelf te helpen. Zijn oplossing: de kredietcoöperatie. Dat is het idee dat ten grondslag ligt aan de Rabobank.

Links: Eerste uitgave van F.W. Raiffeisen 'Die Darlehnskassen-Vereine' uit 1866 Rechts:Standbeeld voor F.W. Raiffeisen in Neuwied (Duitsland)

Halverwege de 19e eeuw heerst er onder de boerenbevolking in het Duitse Westerwald armoede en hongersnood. Burgemeester Raiffeisen wil het leven van zijn inwoners verbeteren en tegelijkertijd een einde maken aan de heersende woekerpraktijken. Hij richt daarom een liefdadigheidsvereniging op. Maar dat blijkt geen echte oplossing. Bij Raiffeisen ontstaat de gedachte dat voor duurzame verbeteringen zelfhulp meer zin heeft dan liefdadigheid. Daarom vormt hij in 1864 zijn liefdadigheidsvereniging om in een kredietvereniging. Deze Heddesdorfer Darlehnskassen-Verein brengt plaatselijk spaargeld bijeen om daarmee te voorzien in de lokale behoefte aan krediet. In 1866 schrijft Raiffeisen een boek over zijn inzichten en ervaringen. Daarin introduceert hij zijn uitgangspunten voor een coöperatieve bank. Dat zijn: gelijke en onbeperkte aansprakelijkheid van de leden (met een gekozen bestuur uit eigen kring), kosteloos beheer, reservering van de winst, een lokaal werkgebied en plaatselijke zelfstandigheid met mogelijkheid tot aansluiting bij een coöperatieve centrale bank.

Raiffeisens idee voor de kredietcoöperatie slaat aan. In Nederland ontstaan in de jaren negentig van de 19e eeuw de eerste coöperatieve boerenleenbanken. Naar recept van Raiffeisen, met een centrale bank, of eigenlijk twee: de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank in Utrecht en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven. Die twee slaan in 1972 de handen ineen en zo ontstaat de Rabobank.

Lees meer informatie over de coöperatie